Jak se bránit vydírání?

Jak se bránit vydírání?

Trestní zákoník praví, že vydíráním se rozumí takové chování, kdy dotyčný „jiného člověka násilím, pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy nutí, aby něco konal, opominul nebo trpěl.“ Vydírání patří mezi závažné a mnohdy těžko prokazovatelné trestné činy mající nejrůznější podoby či motivace. Lze se s ním setkat v prostředí vysoké i komunální politiky, ve sféře byznysu a obchodních korporací, jako součást vyřizování účtů mezi soukromými osobami, ve specifických podobách výpalného, výkupného, ale vedle toho vznikají i nové tendence jako například nárůst podobných praktik mezi dětmi, přesah do cyber-prostoru a podobně.

 

Pro popsané případy však již v současné době existuje pestrá škála technických bezpečnostních a špionážních zařízení, pomocí nichž lze velmi účinně nebezpečným projevům vydírání čelit, jakož i získat cenný důkazní materiál pro jeho zdokumentování a následné dokazování skutkové podstaty tohoto přečinu. Pojďme se tedy zaměřit na některé typické modelové situace, kde může k vydírání docházet a ukázat si tipy, jak s pomocí moderní techniky s něčím podobným rázně zatočit!

 

Vyhrožování po telefonu

 

Jedním z trendů je přesun vyděračských aktivit z roviny osobního kontaktu do digitálního prostoru. Na takzvané digitální vydírání je možno narazit jak v případě problematických obchodních subjektů, pro které se vžilo označení ´šmejdi´, ale i třeba u osobních sporů bývalých partnerů a jiných případech. Jaké jsou možnosti obrany? V úvahu připadá stažení některé z aplikací pro chytrý telefon, jež jsou speciálně určené pro nahrávání hovorů. To se však týká zpravidla pouze přístrojů s operačním systémem Android. U tak populárních iPhonů s vlastním operačním systémem je to trochu složitější, neboť žádná aplikace z jejich dílny nahrávání hovorů v souladu s jejich firemní politikou nepodporuje.

 

To však neznamená, že by uživatelé přístrojů této ikonické značky měli smůlu. Namísto aplikace nám podobnou službu udělá speciální diktafon Esonic vyvinutý právě pro účely nahrávání hovorů z mobilních telefonů. Zařízení není určeno pouze pro majitele iPhonů, ale jistě ho ocení i uživatelé jiných operačních systémů, neboť je známo, že ačkoliv zmíněných aplikací existuje celá řada, zdaleka ne všechny jsou dostatečně spolehlivé a použitelné, a to zvláště v případech, kdy je nutná vysoká míra průkaznosti. Proto vznikl diktafon Esonic MQ-U2 zaručující vynikající srozmitelnost pořízených nahrávek, a to díky nahrávání ve vysoké kvalitě 64 kbit/s nebo funkci detekce hluku. Pro připojení k mobilu je diktafon vybaven 3,5mm jackem.

Co ale mají dělat ti, kteří vlastní novější modely iPhone již bez audio-jacku, neboť jak známo počínaje sedmičkovou řadou tyto konektory zkrátka chybějí? I pro ně existuje efektivní řešení, a to třeba v podobě digitálního a vysoce citlivého diktafonu Esonic BR-20 s USB konektorem. Přístroj si získal značnou oblibu také kvůli zcela jednoduchému ovládání nebo možnosti zařízení současně nahrávat a nabíjet.

 

Vydírání během schůzky

 

Také osobní schůzka se v krajních případech může zvrtnout v nepříjemné a nezáviděníhodné setkání, kdy se nás protistrana z nejrůznějších důvodů snaží zastrašit, vytvářet nátlak, anebo bezohledně prosazovat svoje zájmy i pod hrozbou výhrůžek a neadekvátních ultimát či podmínek. Čím konkrétně se třeba i z preventivních důvodů vybavit? Vedle širokého spektra miniaturních skrytých kamer zabudovaných v různé elektronice se nabízí využít i nějakého praktického diktafonu s dlouhou výdrží a vysokou kvalitou nahrávaného zvuku. Zmíněné předpoklady do putníku splňuje například model Esonic MQ-U350, jenž na první pohled vypadá jako zcela běžný paměťový disk. Ve skutečnosti však jde o pokračovatele jednoho z celosvětově nejoblíbenějších a nejprodávanějších modelů, který se stejně jako jeho slavný předchůdce vyznačuje vynikající srozumitelností pořízených hovorů i z poměrně velké dálky.

Oproti původní verzi má přitom dvojnásobnou paměťovou kapacitu a novou funkci označování nahrávek datem a časem jejich vytvoření. Pro jaké konkrétní modelové situace je nejčastěji používán? Právě pro nenápadné zaznamenávání kritických schůzek, pro zajištění důkazu o potenciálně trestném chování protistrany, pro získání průkazného uznání dluhu ze strany povinných subjektů, anebo i za účelem monitorování bytu nebo jiných prostor v případě delší nepřítomnosti.

 

Prevence do auta

 

Zejména v případech, kdy jsme si jisti, že nám chce opravdu někdo záměrně škodit, se vyplatí dostat pod stálou a spolehlivou kontrolu také své vozidlo, neboť právě osobní automobil se v podobných reálných scénářích stává také exponovaným cílem a terčem. V poslední době se do popředí zájmu dostávají především kamery do aut nové generace, jež se ukazují jako účelnější a praktičtější oproti klasickým palubním kamerám, které leckdy spíše přitahují nežádoucí pozornost a snižují jízdní komfort. Existují modely vhodné jak pro osobní automobily, tak i produkty speciálně vyvinuté pro nákladní vozidla, anebo motocykly.

Děti a senioři pod dohledem

 

Nejtěžším kalibrem, jehož použití není v našich zeměpisných šířkách naštěstí zas tak běžné, je msta prostřednictvím dětí a jiných rodinných příslušníků. Na druhou stranu si asi nikdo příčetný nedovolí brát byť jen hypotetickou a málo pravděpodobnou hrozbu únosu blízkého člověka na lehkou váhu. Výborným preventivním opatřením je vybavit své děti GPS hodinkami, které navíc plní i další funkce – zejména u menších dětí mohou nahradit mobil, ušetříte si nervy i v situacích, kdy dítě, jak už se tak občas stává, jenom ztratí pojem o čase, zatímco rodič už přemýšlí o případném vyburcování všech sousedů i policie.

Navíc hodinky mají trendový design, takže výborně poslouží i jako cool doplněk. Velmi praktické a povedené jsou například stylové hodinky s GPS lokátorem GW400S umožňující obousměrnou komunikaci a online sledování prostřednictvím speciální mobilní aplikace. Prodávají se také modely GPS hodinek vhodných pro seniory. Digitální hodinky EW100 jsou jedním z nich. Také ony jsou lehce ovladatelné na dálku díky mobilní aplikaci. Neztratíte tak přehled o tom, kde se zrovna senior nachází. Důležitou funkci představuje tlačítko ´sos´, které uživatel může stisknout, pakliže se dostane do zdravotních či jiných nesnází. Jeho stiskem se automaticky vytočí přednastavená telefonní čísla dle zadaného pořadí.

 

Zdroj titulního obrázku: https://pngtree.com/

 

 

 

 

 

 

Zanechte odpověď

Všechna pole jsou povinná

Jméno:
Email: (Nebude zveřejněno)
Komentář: