Odposlech telefonu je snažší než jste si mysleli

Odposlech telefonu je snažší než jste si mysleli

V dnešní době moderních technologií, již odposlech telefonu není výsadou speciálních státních složek. Na trhu jsou v současné chvíli již komerčně dostupné aplikace pro odposlech nejen telefonů Android či iOS, ale i BlackBerry, o kterém se stále mluví jako o bezpečném telefonu.

Na rozdíl od odposlechu nasazeným PČR, je vždy nutné, sledovací aplikaci nahrát do cílového telefonu. Jakmile je již aplikace jednou v telefonu nainstalována, je v podstatě nemožné ji odhalit. Nejpokročilejší verze špionážních programů dokonce "přežijí" i tovární reset telefonu.

Ohrožení jsou všichni

Obecně platí pravidlo čím starší telefon, tím obtížnější je jeho "napíchnutí". Telefony, které se dají považovat za zcela bezpečné, již pomalu ale jistě mizí ze světa. Jedná se například o starou dobrou Nokii 3310, či jiné telefony telefony bez operačního systému. První telefony, které bylo možné komerčním způsobem odposlouchávat přišly spolu s OS Symbian S60. Od té doby se již vývoj mobilních telefonů ubíral směrem, který možnosti sledování pouze navyšoval.

Co vlastně komerční aplikace pro odposlech mobilu umožňují

Poté co je telefon infikován špionážní aplikací, je možné nad ním mít absolutní kontrolu. Zdaleka se nejedná jenom o sledování textové komunikace - vyspělejší programy dokáží dokonce i ukládat každý hovor v .mp3 a ty odesílat na vzdálený server, kde si je je možné poslechnout. Další zajímavostí je vzdálená aktivace mikrofonu, kde se z mobilu v podstatě stává štěnice, skrze kterou je možné poslouchat veškeré zvuky v jejím okolí. Zde je výpis funkcí, co odposlech mobilního telefonu dokáže:

  • textové výpisy hovorů
  • ukládání hovorů v .mp3 pro pozdější poslech
  • vzdálená aktivace mikrofonu pro odposlech okolí telefonu 
  • sledování polohy telefonu, včetně vytváření map pohybu
  • odposlech SMS zpráv
  • odesílání falešných SMS zpráv z telefonu
  • sledování internetové aktivity
  • odposlech messengerů jako jsou WhatsApp, FB Messenger, Skype, Viber a další
  • sledování výměny SIM karty
  • upozornění na vymazané hovory / SMS
  • a mnoho dalších funkcí

Další formy odposlechu

Špionážní aplikace pro odposlech mobilu není jediným způsobem jak sledovat telefon. Nepochybně však patří mezi ty nejdostupnější. Mezi další způsoby patří odposlouchávání přímo skrze telefonního operátora, nebo použití tzv. GSM interceptoru - lépe známým pod názvem "Agáta". Tyto způsoby jsou však pro běžného člověka zcela nedosažitelné. Běžný člověk si ale může pořídit například prostorový odposlech, již za cenu kolem pár tisíc korun. 

Související příspěvky:

Zanechte odpověď

Všechna pole jsou povinná

Jméno:
Email: (Nebude zveřejněno)
Komentář: