Nenechte se obtěžovat ze skrytého čísla!

Nenechte se obtěžovat ze skrytého čísla!

Telefon zase zvoní či vibruje. Kdopak po nás asi touží? Kdo zase otravuje? To bude určitě… Podobné reakce v závislosti na našem momentálním naladění jsou patrně známé každému z nás. Po zpozornění obvykle následuje letmý či trochu upřenější pohled na displej více či méně chytrého zařízení, na němž jsou někteří nešťastníci dokonce i závislí. Většinou displej našeho mobilního telefonu zvědavost okamžitě uspokojí a my se tak můžeme rozhodnout, zda dotyčnému hovor přijmeme, anebo sáhneme po tlačítku s červeným symbolem. Složitější rozhodování někdy nastane v případě čísla, které nemáme uložené v paměti mobilu či sim-karty. Možná také máte ve svém okolí někoho, kdo zásadně neznámá čísla takříkajíc nezvedá.

Vzít či nevzít neznámé číslo?

Na jednu stranu se to v dnešním světě nadbytku informací a záplavy reklamních nabídek může jevit jako pohodlný a racionální nástroj filtrace důležitých zpráv od nedůležitých, nicméně nikdy předem spolehlivě nevíme, zda přece jen tímto způsobem nezmeškáme hovor, který bychom si nechtěli nechat utéct. Navíc v případě telefonního čísla využívaného jak pro soukromé, tak i pracovní účely, si málokdo může dovolit programově ignorovat volání od protějšku (zákazník, spolupracovník, úřad, …), jehož číslo nemáme uloženo, anebo který třeba jen volá z jiného čísla.

Když display nenapovídá

Zastavme se však u obecně asi méně časté situace, která však může způsobit o to větší problémy a nepříjemnosti. Může se totiž stát, že se na displeji neobjeví ani jméno, ani žádné číslo. Místo toho na nás vyskočí hláška typu: „skryté číslo“, „není ID“, „soukromé volání“ a podobně. V některých případech dotyčný, myšleno volající, například nemusí tušit, že má ve svém telefonu aktivovánu funkci nezobrazení jeho čísla volanému. V mnohých jiných případech však neodesláním svého telefonního čísla odesílatel hovoru může něco sledovat a často také sleduje. Co konkrétně tím protistrana zamýšlí? Jak se tomu případně bránit? Co dělat, když nás tímto způsobem někdo skutečně pronásleduje?

Motivace pro skrytí telefonního čísla

Jak již bylo naznačeno, není třeba se předem znepokojovat při každém příchozím hovoru z takzvaně skrytého čísla. Opatrnost je však jistě na místě a kromě případů nevinných (některým lidem připadá vtipné své kamarády nebo známé překvapit zavoláním ze skrytého čísla), logických (lze pochopit, proč například policie danou službu využívá), anebo náhodných (také jste narazili na někoho z vašeho okolí, kdo volal ze skrytého čísla, aniž by o tom věděl?) existuje řada potenciálně nebezpečných motivací, proč volající nechce, aby adresát viděl, kdo mu vlastně volá. Cílem článku není strašit, nicméně se v tomto smyslu nabízí nejedna typická modelová situace, kdy je pro původce obtěžujícího či dokonce protizákonného chování využití funkce neodeslání mobilního čísla, nejčastěji z anonymní předplacené karty, vítaným nástrojem, a sice třeba v případě: stalkingu - systematické obtěžování, nezřídka právě skrze různé komunikační technologie, šikany, vyhrožování, vydírání, pronásledování a podobně. Ačkoliv je dnes moderní říkat, že každá zkušenost je dobrá, popravdě řečeno o podobný zážitek, tedy být obětí například telefonního stalkingu, určitě nikdo z nás nestojí a pokud už k něčemu takovému dojde, měl by se člověk snažit využít každou zákonnou možnost, aby se z nepříjemnosti (už tak skličující a stresující) nestalo ještě něco horšího. Jaká opatření či řešení, kromě obecnějších rad typu ignorování a prevence, se nabízejí?

Pomůže nám operátor?

Leckoho z nás by jistě napadlo obrátit se s důvěrou a nadějí v nekompromisní řešení vzniklé nežádoucí situace na svého poskytovatele telekomunikačních služeb, tedy mobilního operátora. V minulosti již každý z operátorů takové podobné případy se svými zákazníky řešil a disponuje tak zpracovanými postupy i technickými nástroji, jak terorizovanému klientovi pomoci. Bohužel úplně tak jednoduché a samospásné to v praxi dle očekávání není. Lze se setkat s tím, že operátor odkáže zákazníka přímo na policii. Pokud má člověk více štěstí, je mu nabídnuta služba, jejíž podstatou je zjednodušeně řečeno právě identifikace skrytého čísla, z něhož pochází obtěžující kontaktování. Tímto se tedy můžete, dodejme za poplatek, dostat k telefonnímu číslu i osobním údajům dotyčného stalkera. V tomto bodě však pomoc ze strany operátora končí. Pak už je na nás, jak s tím naložíme, přičemž lze samozřejmě doporučit obrátit se na policii. Asi každého by napadlo, že vítanou pomocí by bylo taktéž zablokování daného problematického telefonního čísla. To však žádný z operátorů dle dostupných zdrojů neumožňuje.

Pomůže nám policie?

Dále se nabízí již zmíněné nahlášení na policii. Těžko v této souvislosti hodnotit spektrum a účinnost jednotlivých metod, jež má policie k dispozici za účelem dopadení telefonického pronásledovatele a následné dokazování trestně-právního jednání, neboť se policie z taktických důvodů nebude svým know-how veřejně chlubit. Z laického pohledu se však lze domnívat, že v podobných případech není úplně jednoduché předem indikovat závažnost prohřešku, přičemž jiná pozornost je patrně věnována šetření při podezření ze spáchání přestupku na jedné straně a trestného činu na straně druhé. Řada lidí se pak na policii nechce obrátit právě z důvodu obavy podcenění situace z její strany.

Co takhle mobilní aplikace?

To bychom měli případnou pomoc zvenčí, tedy ze strany operátora a případně policie. Pro někoho možná překvapivě není tím pravým řešením ani stažení za tímto účelem vytvořené mobilní aplikace, neboť buď jeden z výrobců operačního systému podobné služby zakazuje, anebo v případě jiného výrobce nejsou příliš funkční. Také vám přijde, že těch špatných zpráv v souvislosti s tématem bylo až moc? Můžeme si tedy nějak efektivně a šikovně pomoci sami? Odpověď zní: rozhodně ano!

Diktafon Esonic MQ-U2 pro nahrávání telefonních hovorůDiktafon Esonic MQ-U2 pro nahrávání telefonních hovorů

Chytré diktafony jako účinné řešení

Účinným pomocníkem v boji proti odhalování obtěžujícího telefonického kontaktu jsou speciálně vyvinuté diktafony nahrávající hovory během telefonování. Nahrávka předmětného hovoru tak může zároveň posloužit jako cenný a nenahraditelný důkazní materiál, a to třeba právě v případě vyhrožování, pronásledování, korupčního jednání nebo jiného chování zavánějícího něčím protiprávním. Využití diktafonu MQ-U2 z nabídky našeho internetového obchodu je navíc mnohem širší a nemusí se týkat jenom odhalování pachatelů a opatřování důkazů. Je možno jej používat třeba také za účelem archivace záznamů nebo důležitého jednání, z něhož je pak následně třeba učinit zápis. Nic složitého na ovládání Další dobrou zprávou je, že tyto speciální diktafony nekladou prakticky žádné nároky na technickou zdatnost jejich uživatelů. Pro nahrání telefonického hovoru stačí pouze diktafon přiložit k mobilnímu telefonu a připojit ho pomocí tzv. ´jacku´, tedy konektoru v jeho nejběžnější variantě 3,5 mm. Nahrávání se tak aktivuje jediným pohybem. Cenově přijatelné zařízení vedle své primární funkce může nabídnout i další výhody. Z těch praktických jmenujme dlouhou výdrž baterie umožňující nahrávání až 20 hodin záznamu. Podobně sází diktafon MQ-U2 na vysokou kvalitu nejen zvuku (64 kbit/s), ale též na kvalitu zpracování a technickou vyspělost jihokorejské produkce. Bez zajímavosti není ani funkce detekce hluku, kdy zařízení začne nahrávat pouze v případě výskytu zvuku v jeho okolí. Kromě přístroje MQ-U2 v naší nabídce najdete i další zajímavé minidiktafony, které stojí za pozornost.

Ochrana soukromí? Nespoléhejme na druhé!

Soukromí máme jen jedno a obtěžující telefonické hovory nám ho mohou narušit skutečně zásadním způsobem. Představený produkt specializovaného diktafonu primárně určeného k nahrávání hovorů je tak dostupnou a užitečnou novinkou zejména pro ty, kdož si uvědomují, že soukromí není tak samozřejmé, jak se může na první pohled u mediálně neznámých osob zdát.

Související příspěvky:

Zanechte odpověď

Všechna pole jsou povinná

Jméno:
Email: (Nebude zveřejněno)
Komentář: