Duchové přece (ne)existují!

Duchové přece (ne)existují!

Podivné až neuvěřitelné události, při nichž rozum zůstane stát, lidská kůže se náhle změní v ´husí´, po zádech se prožene mrazivý průvan a dech se zatají, přitahovaly lidi odjakživa, a to prakticky v rámci všech kultur a na nejrůznějších místech našeho světa. Zdánlivě nevysvětlitelné jevy takříkajíc mezi nebem a zemí jsou velmi živým tématem dodnes, a to nejen mezi fanoušky kultovních amerických seriálů ´Akta X´ nebo ´Lovci duchů´ (v originále Supernatural).

Všechno má racionální vysvětlení! Nebo ne?

 

Obecně sice asi platí, že pro šíření rozličných šokujících historek, tradovaných pověr a subjektivních silných zážitků lidí představuje živnou půdu civilizační prostředí chrakteristické nižším stupněm vědeckého poznání. Na druhou stranu i v současné době techniky a rozsahu vědění zcela nesrovnatelného s dobami minulými zůstávají i nadále mnohá setkání, svědectví a vyprávění zahalena otazníky, mysterióznem a tajuplností. Podobně jako pořízené fotografie, nahrávky nebo potenciální důkazy s různou vypovídací (někdy spíše samo-usvědčovací) hodnotou. Jak to tedy vlastně je? Má všechno na světě své logické a racionální vysvětlení? Anebo se musíme smířit s tím, že něco zkrátka věrohodně a jednoznačně objasnit nelze?

V každém případě, i skrytým kamerám se občas podaří NĚCO zachytit, přičemž je zřejmé, že nejen pro takzvané lovce duchů se produkty špionážní techniky běžně stávají vítaným pomocníkem, prostřednictvím něhož chtějí dokázat, že přece jen existuje něco více než jen pouhé iluze, dojmy a podvrhy!

Příběh ze školní chodby

 

V duchu hesla ´ať žijí duchové´ se takto proslavila například jedna církevní katolická škola v irském Corku, která patří k nejstarším v dané oblasti. V nočním tichu potemnělé školní chodby zničehonic zazní silná rána. Dveře se rozletí. Vedle toho lze spatřit i zvláštní světlo a stíny. Hýbou se i skříňky, z nichž vypadnou knížky a papíry. Kdo to celé měl na svědomí? Nespokojený poltergeist anebo vykutálení studenti, kteří vše rafinovaně a důkladně nastražili? Ostatně, takzvané ´pranky´, tedy video-vtípky jsou dneska mezi teenagery a obecně věrnými konzumenty internetového obsahu nepochybně cool. Ale jak by to konkrétně dokázali udělat, aby to vypadalo přesně tak, jak na videu níže? Všechno tohle zůstává zastřeno tajemstvím. Marná sláva, školní inspektoři možná nejsou jediným strašákem, který se může ve škole bez předchozího varování objevit… 

 


Na místě historické bitvy

 

Pravděpodobně největšími přeborníky co do aktivity a obliby dokumentovat nadpřirozené úkazy jsou obyvatelé Spojených států amerických, na jehož území je patrně nejvíce případů tohoto druhu. Známý deník The Sun například informoval o rodině Weltyových žijících ve starém domě v blízkosti města Manassas ve Virginii. Název zmíněné lokality vám asi nic moc neřekne, pakliže nejste znalci nebo fanoušky válečné historie. Právě zde se totiž odehrávala jedna z prvních velkých bitev v rámci americké občanské války, a to před více než 150 lety. A je docela dost možné, že její odkaz je doslova živý i do dnešní doby. Jak jinak si vysvětlit opakovaně se zjevující morbidní postavu patrně staré hospodyně, která pořádně vyděsila psa v domě bydlících lidí?

 

Přízraky na cestách

 

A jak je to s nevysvětlitelnými a paranormálními jevy v ČR? Určitě o poznání skromněji. Ale přesto i zde se najdou případy, které vypadají skutečně hodně podivně bez ohledu na to, jestli věříme, anebo ne. Za zmínku jistě stojí zkušenost, o níž se podělil, muž onoho času projíždějícího obcí na sever od Plzně nesoucí název Bezvěrov (jak symbolické…) a jíž vede silnice první třídy. Dochází tady k podezřele vysokému množství dopravních nehod, včetně tragických, ačkoliv cesta je zde poměrně přehledná. Řidič si chtěl původně natočit na kameru sněhovou vánicí, když vtom spatřil ze tmy vystupující siluetu postavy mávající směrem k němu rukama, jako by ho chtěl před něčím varovat. No posuďte sami!

 


 

S použitím zdroje: https://www.thesun.co.uk/news/2766290/ghost-civil-war-maid-spooked-dog/

Prameny pro videa: www.youtube.com

 

 

 

Zanechte odpověď

Všechna pole jsou povinná

Jméno:
Email: (Nebude zveřejněno)
Komentář: