Jak se bránit křivému obvinění?

Jak se bránit křivému obvinění?

Pravděpodobně každý z nás slyšel o kampani s názvem # Me Too, kterou odstartoval případ hollywoodského producenta a majitele známého filmového studia Harveyho Weinsteina, jenž čelí mnohým obviněním z nemravných praktik vůči herečkám. Kauza postupně akcelerovala a nabrala opravdu obřích rozměrů, čímž se ukázalo, že na šprochu o praxi ´role přes postel´ asi možná skutečně bude o něco nebo spíše o dost víc, než jen závist a nepřejícnost kolegyň toužících po stejné filmové roli.

 

Showbusiness v tom není sám

 

Umělecká branže nicméně není jedinou oblastí, v níž je dané téma v současnosti značně frekventované. Hodně se o něm mluví také v souvislosti s korporátní sférou, včetně notoricky známých globálních firem. Zpravodajský server BBC například informoval o tom, že Google kvůli obviněním ze sexuálního obtěžování od roku 2016 propustil 48 zaměstnanců, mezi nimi i několik vysoce postavených manažerů. Samozřejmě se sexuálním obtěžováním se lze setkat nejen v prostředí velkých úspěšných firem, ale také třeba ve školství nebo na úřadech. Zaměstnanci všech ministerstev a většiny úřadů v České republice by v následujících měsících měli obdržet podrobný manuál týkající se této problematiky – jak mu předcházet, co dělat v případě podezření, atd. A dalších příkladů jak z domova, tak i ze světa, potvrzujících skutečnost, že opravdu došlo ke znatelnému posunu a že si už dnes takřka nikdo nedovolí brát věc na lehkou váhu, bychom našli velké množství.

Druhá strana mince

 

Zároveň nabývá na významu a naléhavosti také riziko vyplývající z výše popsaného, a to že vedle pozitivních efektů, tedy větší šance na účinnou prevenci i objasněnost, se díky nynější společenské atmosféře stane z fenoménu sexuálního harašení vítaná záminka, prostředek pomsty nebo vyřizování účtů směrem k lidem, kterým lze tímto způsobem křivým obviněním velmi spolehlivě a nenávratně ublížit. Vlastně už se tak děje. Podobně jako existují případy, kdy k nějaké formě sexuální obtěžování či zneužití skutečně s nejvyšší pravděpodobností došlo, existuje také nemálo případů opačných. Tedy právě těch, u nichž se posléze ukázalo, že údajná oběť si vše vymyslela anebo minimálně patřičně přibarvila, a to z nejrůznějších důvodů. Na pozoru se musí mít zejména mediálně známé osoby nebo obecně lidé s vysokým postavením, pro něž znamená potenciální negativní dopad na jméno, image nebo renomé ještě větší problém, než u lidí vykonávající běžné profese nepřitahující pozornost široké veřejnosti.

 

Kaňka na pověsti zůstává

 

Jisté je, že pověst má každý pouze jednu, přičemž platí, že dobré jméno se buduje opravdu dlouhou dobu, zatímco naopak pozitivní image se může převrátit do krajně negativní téměř okamžitě. A zkušenosti říkají, že i když třeba později prokazatelně vyjde najevo, že vše bylo vymyšleno a ono obvinění se nezakládá na pravdě, určitý stín, stigma, vroubek či kaňka se s dotyčným vleče dál, i přes oficiální osvobozující soudní rozsudky v ruce. Přispívá k tomu i fakt, že média z pochopitelných důvodů spíše na titulní stranu zařadí palcový titulek expresivně reagující na to, že ten či onen všeobecně známý člověk, například celebrita nebo politik byl obviněn ze sexuálního obtěžování, než zprávu o tom, že realita až tak šokující nebyla a že k žádnému sexuálnímu skandálu reálně vůbec nedošlo.

 

Může se to stát každému

 

Jak se tedy efektivně bránit případnému křivému nařčení a jak se chovat v situacích, kdy je člověk vystaven zvýšenému riziku, že by se mu něco podobného také klidně mohlo přihodit? Aktuální to může být především tehdy, kdy muž přichází do styku s cizími ženami na místech, kde obvykle nejsou přítomni žádní případní svědci. Těžko objektivně posoudit, zda je v případech takzvaného ´slova proti slovu´ větší tendence dát za pravdu oběti či obviněného, v každém případě je záhodno těmto situacím předcházet. Vítanou pomoc i pro tyto účely představují různé produkty bezpečnostní techniky.

 

Kritický prostor: auto

 

Jednou z takových modelových situací či prostorem s častou absencí dalších svědků, je dění v automobilu. Zde se hodí vozidlo vybavit třeba čtyřkanálovou kamerou ve zpětném zrcátku, která snímá vnitřní prostor vozu ze všech možných směrů. Kamery jsou vybavené IR přísvitem pro noční režim, tudíž je možno zjistit, zda v konkrétní dobu opravdu k nějakému závadnému chování došlo či ne, a to i díky možnosti nepřetržitého nahrávání a funkci označení nahrávek přesným časem.

 

Kritický prostor: domácnost

 

Samozřejmě také samotnou domácnost se může velmi vyplatit opatřit některým z  chytrých sledovacích zařízení, pomocí něhož spolehlivě doložíme a prokážeme, že tu něco evidentně nesedí. Takové zařízení navíc může sloužit kromě prevence křivého obvinění i jako určitá kontrola kvality práce v případech, kdy dům navštěvuje třeba chůva nebo jiní pracovníci. Domácnosti jsou také středem zájmu v kauzách, kdy v hlavních rolích vystupují členové rodiny či příbuzní. Typicky jde o situace, kdy žena žije s novým přítelem a zároveň se svým dítětem či dětmi. Ne vždy jsou s tímto stavem všichni zúčastnění spokojeni. Bohužel nejsou výjimečnými ani případy, kdy jedna strana, například biologický otec či jeho blízcí, vyloženě poštvávájí děti proti novému příteli. Anebo si sexuální obtěžování vymyslí samotné dítě, které si s otčímem zkrátka nerozumí a chce se ho zbavit, aniž by si uvědomovalo veškeré důsledky z toho vyplývající.

 

Špičková minikamera v hodinách

 

Pro domácí použití také existuje celá řada vhodných a šikovných produktů, prostřednictvím nichž se můžeme dopídit pravdy. Jedním z nich je třeba minikamera s nočním viděním od známé značky LawMate ve formě digitálních hodin vypadajících absolutně nenápadně. Domácnost je tak možno sledovat i během naší nepřítomnosti, a to díky wifi modulu, kterým umožňuje připojit se k hodinám/kameře prakticky zcela odkudkoliv. Zařízení disponuje špičkovou full HD kamerou i mimořádně citlivým mikrofonem patřícím k jedničkám na trhu.     

 

Použité zdroje:

https://www.idnes.cz/hradec-kralove/zpravy/soud-hradec-kralovehradecky-znasilneni-obzaloba-hradecko-dite.A190225_141439_hradec-zpravy_tuu)

https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/spolecnost/ministerstva-urady-sexualni-obtezovani_1806071146_mos

http://ceskapozice.lidovky.cz/jak-sexualni-obtezovani-na-pracovisti-ovlivnuje-ekonomiku-p4b-/tema.aspx?c=A181127_144159_pozice-tema_lube

https://zahranicni.ihned.cz/c1-66311570-google-kvuli-obtezovani-propustil-desitky-zamestnancu-k-bezpecnosti-pristupujeme-smrtelne-vazne-vzkazuje-firma

 

Zdroje obrázků:

https://www.pexels.com/

https://www.shutterstock.com/

Zanechte odpověď

Všechna pole jsou povinná

Jméno:
Email: (Nebude zveřejněno)
Komentář: