Jak zabezpečit prostor před dveřmi proti vandalismu

Jak zabezpečit prostor před dveřmi proti vandalismu

Potřebuji monitorovat prostor před dveřmi do svého bytu. To je věta, kterou od zákazníků slýcháme poměrně často. Nejčastějším důvodem pořízení skryté kamery je vandalismus či dokonce obava o vlastní zdraví. Pojďme se podívat na možnosti zabezpečení prostoru před dveřmi.

Digitální dveřní kukátka

Nejjednoduším řešením pro dohled nad prostorem před dveřmi jsou speciální dveřní kukátka. Digitální dveřní kukátko je vybaveno kamerou a rekordérem. Případně i detektorem pohybu či infračervenými diodami pro noční vidění.

Chcete-li dopadnou pachatele přímo při činu, je nutné použít takové dveřní kukátko, které nebude zvenčí nijak nápadné. Toto splňují kukátka z řady Secutron DoorGuard.

Digitální dveřní kukátka

Trubičkové minikamery

Miniaturní kamery s trubičkovým tvarem, často nazývané inspekční, nebo snake kamery, jsou vhodným řešením, pokud z určitého důvodu nelze instalovat kameru v dveřním kukátku. Stačí vyvrtat dírku skrz zeď, a kameru do ní následně vsunout. Běžně je možné zakoupit trubičkové kamery s průměrem okolo 3-4mm. Pokud si připlatíte zhruba desetinásobek, je možné pořídit i kameru s průměrem menším než 1mm.

Inspekční kameraInspekční kamera

Kamuflovaná kamera instalovaná na chodbě

Další možností je instalovat kameru přímo na chodu. Pro tyto účely jsou vhodné kamery s kamufláží v takových předmětech, které se na chodbách běžně vyskytují. Jako například:

  • pohybové PIR čidlo, které může vypadat, jako že je od světel
  • kouřový hlásič namontovaný na stropě
  • falešný vypínač

V případě instalování tohoto typu kamery je dobré mít na paměti, že vandal místo pravděpodobně zná, a proto je potřeba kameru instalovat tak, aby mu nebyl nový předmět okamžitě nápadný. Kouřový hlásič namontovaný na stropě se v tomto ohledu jeví nejlépe, protože na strop se lidé dívají jen velmi zřídka. 

Skrytá WiFi kamera v PIR čidle  Skrytá WiFi kamera v kouřovém senzoru

Co když je na chodbě tma

V případě, že na chodbě nejsou instalována pohybová čidla pro rozsvěcení světel, tak se situace s monitorováním prostoru značně komplikuje. V případě, že do chodby proniká alespoň zbytkové světlo z ulice, může být dostačujícím řešením speciální digitální dveřní kukátko z řady Secutron DoorGuard UW-LL, které jsou díky extra citlivé kameře vhodné i do špatných světelných podmínek.

Pokud je však na chodbě zcela tma, je jedinou možností použít buď kameru s integrovaným, nebo přidat externí IR přísvit. Externí IR přísvit je možné použít buď samostatně, nebo ho zakamuflovat do určitého předmětu. Například pohybového čidla či květináče.

Další možností je instalovat před své dveře světlo, automaticky spínané pohybovým senzorem.

Externí IR přísvit

V určitých situacích může stačit použít i prostorový odposlech, na kterém sice pachatele neuvidíme, ale můžeme ho rozeznat podle jeho hlasu.

Zanechte odpověď

Všechna pole jsou povinná

Jméno:
Email: (Nebude zveřejněno)
Komentář: