Jak na nelegální uprchlíky v nákladových prostorech kamionů?

Jak na nelegální uprchlíky v nákladových prostorech kamionů?

Stát se kamioňákem je dětským snem nejednoho kluka. Dobrodružství z poznávání dálek, tisíce kilometrů za volantem, ovládání velkého stroje. A co teprve ten výhled z vyvýšené kabiny… Přepravní společnosti slibují potenciálním zájemcům o vykonávání této romantikou opředené, avšak bezpochyby velmi náročné profese také vysoce nadprůměrné výdělky. Ty jsou ovšem často vykoupeny různými riziky, nepříjemnostmi a nástrahami. Mnohé z nich jsou zřejmé – hustota silničního provozu a z něho plynoucí zvýšené riziko dopravních nehod, nutnost být prakticky pořád ve střehu, neustálé dopravní komplikace a uzavírky, ne vždy zcela komfortní pracovní podmínky, číhající únava, všudypřítomný stres, větší dispozice k určitým zdravotním problémům v důsledku nekonečného sezení a mnohé další.

Kamionoví černí pasažéři

 

V poslední době k nim přibylo ještě jedno nebezpečí úplně jiného charakteru, které však může mít evidentně také pořádně nepříjemné následky. Soupravy nákladních automobilů jsou totiž na mnohých exponovaných evropských trasách čím dál častějším cílem, anebo spíše využitelným prostředkem ze strany nelegálních migrantů toužících se dostat typicky do některé ze západoevropských zemí. Zvláště na pozoru se musejí mít šoféři kamionů směřující ze známého francouzského přístavu Calais na britské ostrovy. Podobných případů, kdy se právě zde běženci původem z Afriky nebo Asie do nákladového prostoru kamionu dostali, bylo již za několik posledních let nepočítaně.

Případy z České republiky

 

Ani českým řidičům kamionů, případně řidičům přes naše území projíždějícím se bohužel tento novodobý “cestovatelský“ fenomén nevyhýbá. V některých případech to pro ně dopadne s relativně šťastným koncem, kdy si nezvaných černých pasažérů šofér všimne, upozorní policii, ta dotyčné zajistí a následně ze země vyhostí, jako se to stalo například vloni u čtyř mladých, patrně Afghánců, kteří do Česka takto přicestovali v návěsu spolu se zbožím pocházejícím z Turecka. Jejich pouť skončila v jihomoravském Mikulově. Taktéž v loňském roce se západočeské policii, ve spolupráci s německými kolegy, od nichž dle dostupných zdrojů obdrželi tip, podařilo v jednom kamionu mezi krabicemi se zbožím odhalit dokonce osmadvacet lidí, včetně devíti dětí.

Zatčen ve Francii

 

Ještě medializovanějším a podivuhodnějším se však stal případ českého řidiče Jiřího Sagana, který byl ve Francii odsouzený k trestu dvou let odnětí svobody za pašování lidí. Franouzská policie Čecha zatkla loni v létě, když v jeho kamionu, konkrétně v chladicím boxu, objevila patnáct migrantů původem z Iráku snažících se dostat právě z Francie do Británie. Dotyčný trvá na své nevině s tím, že o uprchlících nevěděl a že dodržel veškerá bezpečnostní opatření. Do kamionu se prý mohli utečenci dostat třeba v době, kdy řidič spal. Zcela čerstvé jsou pak zprávy hovořící o tom, že se dotyčný spolu se svými blízkými snaží zvrátit soudní rozsudek, přičemž se v celé věci průběžně angažuje české ministerstvo zahraničních věcí i někteří europoslanci. Podle rodiny jmenovaného řidiče ovšem stát příliš nepomohl a sama založila transparentní účet, přičemž za Saganovo propuštění vznikla i petice. Jak celá kauza dopadne je tedy nadále velmi nejisté.

Vhodné preventivní opatření? Speciální kamerový systém

 

Jako jisté se však jeví, že takzvaní kamiońáci se mohou do vážných problémů dostat opravdu velmi snadno, o problematických trasách ani nemluvě. Efektivní bezpečnostní preventivní opatření jsou tedy rozhodně na místě. Jedno z nich rozhodně představuje instalace kamerového systému. Existují i systémy vhodné přímo pro podobné účely a potenciální hrozby, jež jsou jak vidno stále aktuální. Optimální řešením je třeba dvoukamerový systém do nákladního vozu.

Kamerový systém Secutek CS-S2

Jde o novinku na našem trhu skládající se z dvou kusů kamery s plným rozlišením a mini full HD rekordéru. Kamery lze snadno nainstalovat do nákladového prostoru kamionu skrze příslušný úchyt. Jejich výhodou je vedle vynikajících parametrů rozlišení také funkce nočního vidění nebo vodotěsnost. Mini rekordér pak začne nahrávat automaticky vždy po nastartování vozidla. Nahrávací zařízení je vybaveno SD kartou s kapacitou 128 GB, přičemž záznam je pořizován a ukládán v praktickém režimu tzv. ´nekonečné smyčky´, díky níž dochází k nepřetržitému nahrávání a vrstvení pořízeného materiálu. Jakmile dojde k zaplnění paměti, začnou se přemazávat nejstarší záznamy tak aby vzniklo místo pro nové. Systém je navržen jako bezúdržbový a pro pevnou instalaci do náklaďáku nebo kamionu.

Instalace systému

 

Pokud jde o samotnou instalaci, najdeme rekordéru vhodné místo v kabině a připojíme ho do rozvodů vozu nebo cigaretového napáječe. Jestliže jde o vůz, který je ve stálé permanenci, můžeme ho připojit na stálé napětí tak, aby systém fungoval kontinuálně bez přerušení. V případě, že kamion není každodenně používán, se toto nedoporučuje z důvodu potenciálního vybití akumulátoru. Kameru pak nainstalujeme do nákladového prostoru, například na strop do zadní části. Pak zbývá už jen připojit kameru na elektrorozvody a propojit ji s mini rekordérem. Pro přehrání pořízených záznamů vyndáme paměťovou kartu z rekordéru a nahrávky ve standardním formátu ´.avi´ si pak snadno přehrajeme na osobním počítači nebo notebooku.

10.1˝ LCD monitor jako skvělý doplněk

Kamerový systém nám poslouží ještě lépe, pokud si k němu pořídíme vhodný monitor. K danému využití je možno doporučit třeba desetipalcový mini HD LCD monitor, jenž je speciálně navržený právě pro použití do osobních nebo nákladních automobilů. Monitor disponuje vysokou variabilitou a množstvím vstupů, díky čemuž k němu jednoduše připojíme takřka jakékoliv externí zařízení. Díky HDMI vstupu je pak možné sledovat obraz ve vysoce kvalitním HD rozlišení. Monitor se dá obsluhovat jak pomocí tlačítek, tak i skrze dálkový ovladač, jenž je součástí balení. Ani v tomto případě není montáž nijak složitá nebo komplikovaná. Provedeme ji prostřednictvím držáku, a to buď pomocí oboustranně lepicího polštářku (také dodáván v balení spolu s monitorem), anebo klasicky přišroubujeme.

Bezpečí, couvání i relax

 

Všem řidičům kamionů závěrem nezbývá než popřát, aby se jim černí pasažéři v podobě nelegálních migrantů a problémy s tím spojené obloukem vyhýbali. Představený kamerový systém s monitorem pak mohou klidně posloužit i pro jiné činnosti. Třeba jako užitečný pomocník při couvání a jiných manévrech. Anebo vyloženě pro činnosti příjemné, jako třeba pro zhlédnutí oblíbeného filmu v autě během chvíle oddychu.

 

Použité zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nemohl-jsem-tusit-ze-tam-nekdo-je-cesky-ridic-odsouzeny-za-pasovani-migrantu-se-snazi-dostat-z-vezeni-63350

https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/britsky-detektor-udajne-odhali-nelegalni-migranty-v-kamionu_349821.html

https://www.idnes.cz/brno/zpravy/migrace-uprchlici-kamion-jizni-morava-mikulov-migranti-naves.A180921_083051_brno-zpravy_mos1

https://www.novinky.cz/krimi/463697-policie-nasla-v-kamionech-na-plzensku-desitky-nelegalnich-migrantu.html

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/jiri-sagan-ridic-shani-penize-na-dovolani-pritelkyne-ucet-soud-francie.A190222_154214_zahranicni_lre

Zdroje obrázků:

https://pixabay.com/

 

 

 

 

 

 

 

Zanechte odpověď

Všechna pole jsou povinná

Jméno:
Email: (Nebude zveřejněno)
Komentář: