Boj majitelů s černými skládkami už nemusí být marný

Boj majitelů s černými skládkami už nemusí být marný

Mezi novodobé (ne)ekologické fenomény patří kumulování odpadu tam, kam jednoduše nepatří. Nelegálních, tedy černých, skládek nalezneme v České republice tisíce, ačkoliv tedy jejich přesný počet není znám. Dopady existence těchto odkladišť jsou zřejmé – hyzdí naši krajinu, nesmyslně a neúměrně zatěžují životní prostředí na mnoho dalších let, představují riziko pro zdraví obyvatel a logicky také čerpají nemalé finanční prostředky na jejich odstraňování. Netřeba dodávat, že existuje nekonečně způsobů, jak využít společně nastřádané peníze příjemněji.

Přesun odpovědnosti na majitele pozemků

Bylo by nespravedlivé tvrdit, že stát či obecní samosprávy se vůbec nesnažily tento, nejen ekologický, problém řešit. Ve spolupráci s nejrůznějšími sdruženími a občanskými iniciativami například postupně vznikly různé mobilní aplikace či weby, kde bylo možné nově založené skládky nahlašovat. Zlepšilo se díky tomu i jejich zmapování na území našeho státu. Do značné míry to však byl ze strany státu boj marný. A tak se stalo to, co se v obdobných situacích nezřídka stává. Došlo k přesunutí odpovědnosti za černé skládky na bedra majitelů pozemků a dalších objektů, na nichž k hromadění odpadků dochází. Aniž by o tom třeba věděli, anebo za to snad mohli. V každém případě platí novelizovaná právní úprava říkající, že majitel může být v případě nelegální skládky na jeho pozemku sankcionován velmi citelnou pokutou. A co víc, na majitele taktéž připadá důkazní břemeno. Zjednodušeně řečeno, on sám je povinen prokázat, že předmětnou skládku nezaložil.

Klasické kamerové systémy nejsou vždy tím pravým řešením

Hlavně v případě odlehlejších pozemků logicky není v silách majitelů prostor fyzicky nepřetržitě hlídat. Na mysl se tedy vkrádá otázka, jaké reálné a rozumné možnosti zabezpečení či dohledu připadají v úvahu… Co takhle klasické kamerové systémy? V některých konkrétních případech jde jistě o účinné řešení, nicméně není tomu tak zdaleka vždycky. Je třeba totiž vzít v úvahu, že množství pozemků lákajících individua zbavit se nepotřebných věcí, jejich zbytků nebo nejrůznějších obalů se nachází právě na odlehlých místech. Často tam, kde třeba není ani elektrika, a tak standardní kamerové systémy pro podobné účely mnohdy zkrátka použít nelze.

Pomoci mohou fotopasti

Vyhledávaným výrobkem jsou v poslední době také nejrůznější automatická digitální zařízení, známé jako fotopasti, jež nacházejí bohaté uplatnění jak pro účely zachycení zvěře, tak i lidí. Zatímco ještě před pár lety byly fotopasti vyhledávány zejména ze strany myslivců a lesníků, dnes už převažuje jako motiv jejich pořízení ochrana majetku. Určitě tak není od věci použít je i pro podobné účely, kdy se ze soukromých pozemků stávají kvůli chování některých osob nevábná a nebezpečná místa koncentrace odpadu. Proč jsou vlastně fotopasti tak oblíbené a užitečné? V první řadě díky mimořádně výkonným bateriím, které jsou schopny vydržet v provozu třeba až půl roku. Pokročilé modely dokážou odesílat například i multimediální obrázky, avšak jistou nevýhodou zůstává obtížnější přístup k záznamům.

Nejlepší řešení? Unikátní systém Secutron MSS-C1

A pak je tu konečně třetí možnost, jak zatočit s nelegálními skládkami na vašem pozemku! Je možno ji považovat za variantu optimální, a to nejen z toho důvodu, že kombinuje výhody obou předchozích možností. Jde o novinku v kategorii zabezpečovací techniky, kterou můžeme bez jakéhokoliv přehánění označit jako první opravdu bezdrátový kamerový systém. Unikátní kamerový systém Secutron MSS-C1 se skvěle hodí právě jako dohled nad rekreačními objekty, pozemky, odlehlými či dočasnými prostorami, staveništi, parkovišti, statkářskými staveními, kempy a podobně. K systému je možno připojit až čtyři bezdrátové kamery, rozmístěné ve vzdálenosti až 100 m.

Výhody nového unikátního kamerového systému

Podobně jako u fotopastí je zde důležitým prvkem vysokokapacitní baterie s výdrží v řádu několika měsíců bez dobíjení. Jak je možné, že baterka vydrží tak dlouho? Důvodem není pouze samotný kvalitní akumulátor, nýbrž i pohybové čidlo, díky němuž mají kamerové systémy v klidovém režimu spotřebu energie blížící se nule. V porovnání se zmíněnými fotopastmi je však v případě tohoto nového sofistikovaného kamerového systému snazší a variabilnější práce s pořízenými záznamy. Mezi další výhody tohoto řešení patří rovněž jednoduchá a rychlá instalace, funkce vzdáleného přehrávání záznamů, anebo možnost sledovat obraz z kamer prostřednictvím aplikace stáhnuté do vašeho mobilního telefonu. Za zmínku stojí taky Full HD rozlišení nebo speciální diody, jimiž je kamera vybavená a díky kterým je možno nahrávat i za úplné tmy, a to až do vzdálenosti dvanácti metrů.

Kamerový systém je možné doplnit i o skryté kamery, pomocí kterých zachytíte i ty obezřetnější vandaly, kteří se budou tradičním kamerám pokoušet vyhnout. Ideálním prostředkem může být napříkald námi vyráběná skrytá kamera v kamenu s online přenosem, která vydrží až 6 měsíců bez dobíjení.

Méně nelegálních skládek, klidnější majitelé

Nelegální černé skládky tak dostaly nového silného protivníka, díky němuž může být Česká republika zase o trochu čistější a uklizenější. Majitelé odlehlejších pozemků a objektů pak o poznání připravenější a hlavně klidnější. 

 

Související příspěvky:

Zanechte odpověď

Všechna pole jsou povinná

Jméno:
Email: (Nebude zveřejněno)
Komentář: