Skryté kamery a fascinující svět zvířat

Skryté kamery a fascinující svět zvířat

Svět zvířat je neskutečně barevný, rozmanitý, poučný i stále překvapující a nové objevy přinášející. V některých ohledech také docela drsný. Zkrátka - jedním slovem pozoruhodný. Pojďme si tedy pro jednou odpočinout od příběhů, kdy se i díky nastrčeným bezpečnostním kamerám či jiným sledovacím zařízením podařilo odhalit a zároveň objasnit počínání loupežných živlů, zavrženíhodné chování vůči seniorům, ohrožující chování na silnici nebo kolosální kauzy s celospolečenským dopadem a představme si oblast, kde také bývá této techniky ve stále hojnější míře využíváno, a to třeba ze strany vědeckých týmů pro odborné zmapování chování nejrůznějších živočišných druhů, typicky například v deštných pralesech.

Špionážní technika v rukou vědců, televizních štábů i nadšenců

 

Technika je také velmi nápomocná popularizaci a šíření zjištěných poznatků. Část z nasbíraného materiálu tak nezůstane pouze badatelským podkladem, ale volně dohledatelným zdrojem, díky němuž si i laik dokáže udělat konkrétnější představu o tom, jak zvířata ve svém přirozeném prostředí reálně žijí takzvaně se vším všudy. Speciální špionážní techniku pro zachycení úžasných fragmentů z přírody zcela běžně používají také televizní štáby dokumentárně vzdělávacích programů, jež si získaly celosvětovou popularitu – National Geographic TV, Discovery Channel. Neutuchající oblibě se těší také dokumentární pořady inspirované divokou přírodou vysílané známou televizní stanicí BBC (Natural World, Planet Earth, aj.)

Úžasná videa z říše zvířat

 

Taky na internetu lze dohledat značné množství videí, jejichž hlavními hvězdami jsou nevědomky zástupci nejrůznějších, často velmi vzácných a ohrožených živočišných druhů, které bychom jinak neměli nejmenší šanci spatřit (vyjma zoo, které při vší úctě přirozeným prostředím není). A navíc z takové blízkosti, jako je tomu v případě četných ´úlovků´ šikovně umístěných nahrávacích zařízení, které tak názorně a zcela realisticky přibližují divoký svět přírody nejen zmíněným expertům, ale všem milovníkům zvířat a přírody vůbec.

 

Fotopasti v deštných pralesech

 

Na videu níže můžete vidět, jak vědci s kamerovou technikou zacházejí, a to konkrétně pro účely bádání v peruánském deštném pralese. Z minidokumentárního filmu je patrné, jak výzkumníci kamerové fotopasti schovají do pevných krabiček, které se následně připevní k nějakému vhodnému stromu, kůlu nebo skalce, odkud jsou vzácná a ohrožená zvířata sledována.

 


 

Zážitky jednoho buku

 

Parádní záběry reprezentantů fauny v pohodě se pohybující ve svém rajónu, je ovšem možno pořídit nejen v dalekých amazonských pralesích, ale i relativně nedaleko od nás. Svědčí o tom i následující sestříhané video, jež je vlastně takovým časosběrným dokumentem jednoho buku nacházejícího se uprostřed hlubokých lesů národního parku Abruzzo, jenž leží ve středních Apeninách, cca 100 km od Říma. Během čtvera ročních období se u stromu, na němž je nenápadně instalována skrytá kamera, vystřídá také pěkných pár zvědavých zvířátek, namátkou od vlčí smečky, přes hravého medvěda hnědého po divoké prase. A mnohé další. Video má jen pár minut, ale opravdu stojí za to!

 

 

Tygří rodinka v Číně

 

Další video bylo vytvořeno Světovým fondem na ochranu přírody (WWF) patřící mezi nejznámější a největší světové organizace tohoto zaměření. Zabývá se především ochranou ohrožených druhů, mezi něž patří i panda velká, kterou nosí organizace ve své logu a skrze kterou je asi nejvíce známá. Ve videu připojeném níže je ovšem jiný, taktéž naléhavě ohrožený živočišný druh, a to tygr jihočínský. V jeho případě už odborníci před lety ztratili naději, že se ještě někdy ve volné přírodě objeví, což bylo dáno i tím, že jmenovaný druh byl mimo jiné častým terčem pytláků. I díky skrytým kamerám se ovšem zjistilo, že vzácný druh tygra ještě přece jenom nevyhynul, ačkoliv jeho celková populace čítá pouze desítky jedinců. Podívejte se na záběry ze života tygří rodinky pořízené ukrytou kamerou!

 

Zdroj:

www.youtube.com

 

 

Zanechte odpověď

Všechna pole jsou povinná

Jméno:
Email: (Nebude zveřejněno)
Komentář: