Skryté kamery pomohly objasnit obří skandál

Skryté kamery pomohly objasnit obří skandál

Ten, kdo pravidelně sleduje média, určitě je mu povědomý název firmy Cambridge Analytica. Kauza s ní spojená, která se již od počátku, kdy prosákla na veřejnost, jevila jako dosti závažná, se postupem doby ukázala jako ještě daleko závažnější a rozrostla se doslova až do obřích rozměrů. Není tedy divu, že mnoho týdnů plnila titulní strany těch nejrenomovanějších a nejčtenějších plátků po celém světě. Bez zajímavosti není ani skutečnost, že kontrovezní a spletitý příběh byl rozmotán s výrazným přispěním skryté kamery, díky čemuž se podařilo objasnit celý případ a usvědčit nechvalně proslulou konzultantskou firmu z podezřelých praktik s vysoce nebezpečným společenským dopadem. O co konkrétně v kauze Cambridge Analytica šlo?

Cambridge Analytica

 

Zmíněná britská společnost, oficiálně charakterizovaná jako poradenská se zaměřením na datovou analýzu, vznikla v roce 2013 a okamžitě si našla zalíbení na poli politického marketingu, zejména pokud jde o volby ve Spojených státech amerických. Jak známo, politický marketing představuje rychle se vyvíjející odvětví používající stále sofistikovanější metody a na úspěch či neúspěch politických stran či jednotlivých kandidátů má dnes podstatně větší vliv než samotné hodnoty, ideje nebo program těch, kteří se ucházejí o přízeň občanů.

S ohledem na podprahovost a personalizaci různých reklamních sdělení si to zpravidla ani neuvědomujeme, ale jako zákazníci, občané i voliči jsme takřka permanentně vystaveni sbírání údajů o nás samých, našich zvyklostech, chování, psychologickém profilu, preferencích a dalších vlastnostech nejen ze strany komerčních subjektů, ale i ze strany politických marketérů. Můžeme to nazývat jako manipulativní, neetické či přehnané, ale je třeba si přiznat, že potud se nejedná v dnešní době o nic mimořádného. Cambridge Analytica šla ovšem mnohem dále…

Únik dat z desítek milionů facebookových účtů

 

Jmenovaná společnost se rozhodla pomocí speciálně vytvořených aplikací vydolovat data velkého počtu uživatelů nejrozšířenější sociální sítě Facebook tajně, a to s cílem ovlivnit mínění těchto lidí v rámci politické kampaně ve prospěch později zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa. První zprávy na jaře tohoto roku hovořily o tom, že se únik dat týkal jednotek milionů facebookových profilů. Nedlouho poté se začalo psát o cca 50 milionech FB účtů, později pak o zhruba 87 milionech uživatelů.

Vzhledem k tomu, že konečné výsledky předmětných voleb byly celkem těsné, lze se zpětně už jen domnívat, jak by dopadly bez tohoto přispění. Celý skandál otřásl také důvěrou v sociální sítě jako takové a je otázkou, jaký vliv bude mít tato kauza na budoucnost Facebooku, jenž mimo jiné stále čelí hrozbě astronomické pokuty v souvislosti s tímto mimořádně rozsáhlým případem, kdy nedokázal zabránit úniku a zneužití soukromých dat svých uživatelů. Pokud jde o samotnou Cambridge Analytica, ta před pár měsíci oficiálně ukončila i pod tlakem veřejného mínění svou činnost.

Skrytá kamera zafungovala

 

Tak, jako v mnohých jiných případech se ukázalo, že sledovací technika je užitečným pomocníkem s cílem odhalování těchto praktik a samozřejmě také pro účely získání důkazního materiálu. Skrytou kameru konkrétně použil reportér britské televizní stanice Channel 4, jenž si domluvil schůzku s představitelem společnosti Cambridge Analytica, přičemž se vydával za potenciálního klienta. Tímto způsobem bylo při vzájemném rozhovoru zachyceno, jakým způsobem firma pracuje a co všechno je schopna a ochotna udělat pro splnění zadání, typicky třeba při ovlivnění voleb.

 


Také díky tomu se přišlo na to, že americké prezidentské volby nebyly zdaleka jedinou problematickou zakázkou této společnosti. Údajně se měla firma angažovat i ve věci Brexitu, tedy referenda o vystoupení Velké Británie z Evropské unie (také zde nebyly konečné výsledky nikterak drtivé či jednoznačné a také zde se lišily od většiny předvolebních výzkumů a preferenčních modelů…), ale i v dalších částech světa, třeba v Africe - Keňa, Nigérie, aj.

A aby toho nebylo málo, údajné stopy její působnosti vedou i do České republiky, přičemž se spekulovalo o jejím napojení na jednu z největších ruských ropných společností. Také asi nebude náhodou, že právě pro Rusko je typická vysoká míra propojení byznysu s politikou.

 

Jak vidno, bezpečnostní a špionážní technika dokáže sehrát užitečnou a zásadní roli i v případě skutečně obřích kauz a mezinárodních skandálů. 

 

 

 

Zanechte odpověď

Všechna pole jsou povinná

Jméno:
Email: (Nebude zveřejněno)
Komentář: