Špionážní technika jako účinná zbraň proti korupci

Špionážní technika jako účinná zbraň proti korupci

Korupce v libovolné podobě patří bezpochyby k nejvýznamnějším negativním společenským fenoménům. Těžko objektivně rozsoudit, kde začíná a kde končí, tedy co už je možné považovat za potenciálně korupční jednání a co za neškodné poděkování, všimné nebo protihodnotu. Názory se také rozcházejí v tom, zda byla korupce typičtější pro minulý režim, anebo naopak více bují v takzvaném kapitalismu. Zřejmé je, že se v čase proměňují její formy, kulisy, metody, prostředky a často také rozsah či organizovanost těchto nelegálních obchodů typu něco za něco. Na korupci velmi přiléhavě sedí známé heslo „kde není žalobce, není ani soudce“, tudíž je prakticky nemožné její výskyt přesně kvantifikovat či změřit.

Jak si vede Česká republika?

 

Existují žebříčky srovnávající takřka všechny země světa právě, pokud jde o korupci, nicméně v zásadě jde o indexy vnímání korupce, které jsou vždy poněkud ošidné. Na druhou stranu jim však určitou vypovídající hodnotu upřít nelze. Patrně nejznámější kontinuální studií na toto téma je výzkum percepce korupce prováděný známou organizací Transparency International. Podle něj jsou na tom s korupcí nejlépe na Novém Zélandu, v Dánsku a Finsku. Na úplném chvostu pak nalezneme země jako Somálsko, Súdán nebo Sýrie. Naše země zaujímá v posledním sledovaném období 42. místo v celosvětovém měřítku, když oproti poslednímu měření došlo k pozitivnímu trendu o několik míst směrem vzhůru.

Špionážní technika jako silný protivník

 

Ani největší nenapravitelný snílek či naivní idealista ale určitě neočekává, že je možné korupci zcela vymýtit či alespoň odsunout do roviny absolutní společenské nepřípustnosti. Korupce je stará jako lidstvo samo a hodnoty jako poctivost a slušnost leckdy dostávají těžké KO od lidsky přirozené touhy pořádně si přilepšit, a to často víceméně bezpracně. Není ale potřeba propadat skepsi. Korupci se sice jen těžko někdy podaří eliminovat, avšak boj s ní nemusí být vůbec marný či předem prohraný. Také díky špionážní technice se v posledních letech stále častěji daří objasňovat a rozmotávat i rozsáhlé a mediálně sledované případy s motivem korupce.

Případy z politiky

 

Jedním z nejznámějších je případ bývalého hejtmana Davida Ratha a jeho dnes již legendární story s miliony v krabici od vína. Krajský soud v Praze ho poslal do vězení na osm a půl roku, k čemuž významně přispěly i použité odposlechy, jež nejprve jiný soud jako důkaz nepřipustil, což však jiný soud posléze přehodnotil. V této souvislosti je možné říci, že přístup soudů k podobným důkazním materiálům jako jsou videonahrávky či odposlechy se v čase také značně proměňuje a dnes již není žádnou výjimkou, kdy jsou tyto důkazy považovány za plnohodnotné a legitimní. Neméně legendárním je kauza tzv. ´karlovarské losovačky´, kdy se díky pořízenému videu mohly statitisíce lidí pobavit u scénky na téma jak nahmatat ten správný míček s názvem korporace usilující o atraktivní zakázku na výstavbu nové hokejové arény. Když si však uvědomíme, že zde šlo o stamiliony korun z peněz nás všech, až taková legrace to zase není. Přiložené video však každopádně stojí za zhlédnutí:

 

Případy ze sportu

 

Živnou půdu pro korupci nepředstavují jenom veřejné zakázky. Také díky odposlechům již dříve nezasvěcení tuší, že korupci se dobře daří i ve sportovním prostředí, zejména tom fotbalovém. Vydělal na tom i český jazyk, který sledovaná kauza obohatila o nový význam slov jako kapřík, jablka, cinklé jaro a podobně. I v tomto případě nabral celý sled událostí nebývalého spádu a rozměrů, přičemž celá kauza se táhne již cca 10 let. Něco podobného nově řeší i u našich nejbližších sousedů, tedy na Slovensku, kde panuje podezření z korupčního skandálu, v němž má hrát hlavní roli uplácení soupeřů údajně ze strany známé firmy pohybující se ve fotbalovém prostředí, a to v utkáních mistrovského týmu z Trnavy.

Případy ze zdravotnictví

 

Korupce se ovšem patrně nevyhýbá ani dalším oborům, jako je třeba zdravotnictví, v němž se také logicky “ točí“ nemalé peníze a střetávají různé zájmy. Internetový portál ´tyden.cz´ například přinesl zprávu o obžalobě pětadvaceti lékařů a zástupců farmaceutických společností, kdy dle obvinění měli dotyční lékaři z různých koutů naší země přijímat úplatky za přednostní předepisování léků konkrétních výrobců a distributorů. Ze stejného zdroje jsme se pak mohli poučit o tom, že není pacient jako pacient. Video zachytilo projev tehdejšího ředitele motolské nemocnice a pozdějšího ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka vysvětlujícího směrem ke svým zaměstnancům, jak je potřeba přistupovat ke “kulichům“, tedy protekčním pacientům. Jak vidno, i zde video přispělo mimo jiné k nahlédnutí do ředitelsko-nemocničního slangu, který by jinak zůstal široké veřejnosti utajen, což by byla jistě škoda. Když vás tedy v ordinaci někdo předběhne, pravděpodobně se jedná o kulicha.  

 


Záznamová zařízení, diktafony, odposlechy a mnoho dalšího

 

Chtělo by se říci, že korupce číhá téměř na každém rohu. Tak hrozné to snad nebude. Rozhodně se však vyplatí být připraven a akceschopný, pokud již k něčemu takovému ve vašem okolí dojde. Náš specializovaný obchod Secutek nabízí celou řadu profesionálních výrobků, díky nimž můžete získat kvalitní důkaz o potenciálním nekalém korupčním jednání, ať už v pracovním či soukromém životě. Velmi účinné a oblíbené jsou produkty z kategorie určené pro záznam jednání zahrnující pestrou škálu výrobků od špionážních brýlí po minikameru ve flash disku. Klasikou je pak výrobková kategorie odposlechy a štěnice, které také představují osvědčené bojovníky proti korupci. Odposlech může mít spoustu různých variant a technických provedení. Pro představu jak pokročilé a propracované tyto výrobky jsou, vybíráme jednoho ze šampionů ve své váhové třídě – špionážní diktafon Edic mini:

Profesionální miniaturní diktafon

Minidiktafon Edic mini Tiny+ B76 je jedním z nejmenších profesionálních diktafonů na světě. V jeho miniaturních rozměrech (3 cm na délku, 2,5 cm na výšku) se však ukrývá špičkový model působivých parametrů a parádních kvalit. Za pozornost stojí především kvalita pořízených nahrávek nebo extrémně dlouhá výdrž baterie. Tento diktafon je vyhledávaným artiklem i ze strany ´profíků´, tedy různých agentů v utajení, vyšetřovatelů, pracovníků bezpečnostních služeb a dalších osob, kteří potřebují ke své práci zcela diskrétní, nenápadné a technicky vynikající špionážní zařízení. Důležitou součástí minidiktafonu je přirozeně mikrofon. Tento je vybaven mimořádně citlivým mikrofonem schopným zaznamenávat hovory až ze vzdálenosti dvanácti metrů. Na jednu baterii je možné nahrávat až 36 hodin, aniž byste se museli ohlížet, zda bude dostatek prostoru v paměti. Na interní paměť 4G je totiž možné uložit až 150 hodin záznamu. Podle situace a charakteru špionážní mise je pak možno v minidiktafonu přepínat mezi různými režimy – nepřetržité nahrávání, nahrávání podle času, nahrávání aktivací zvukem…

 

Korupční praktiky jsou mnohdy velmi rafinované a promyšlené, špičková technika pro záznam jednání či odposlech od Secuteku představuje však velmi silného protivníka, před kterým se musí mít na pozoru i ten nejotrlejší a nejzkušenější korupčník či prospěchář!   

 

 

 

 

 

 

 

Zanechte odpověď

Všechna pole jsou povinná

Jméno:
Email: (Nebude zveřejněno)
Komentář: