Kam všude se dá ukrýt špionážní minikamera?

Kam všude se dá ukrýt špionážní minikamera?

Kamerka zakomponovaná do hodinek, paměťového disku, propisky nebo brýlí již dnes představuje v oblasti špionážní techniky klasiku (byť stále oblíbenou a vyhledávanou), o které s největší pravděpodobně slyšeli i lidé, kteří se o podobné technické věcičky příliš nezajímají. Samozřejmě možnosti umístění špionážní minikamery jsou podstatně pestřejší a rozmanitější. Dalo by se říci, že fantazii a kreativitě se ani v oblasti vývoje a produkce bezpečnostní a špionážní techniky meze nekladou. Do čeho všeho lze tedy mini-kameru reálně umístit tak, aby zařízení plnohodnotně a spolehlivě fungovalo? Zjednodušeně by se dalo odpovědět, že prakticky skutečně kamkoliv. 

Elektronika, doplňky, oblečení,…

 

Rozměry těchto skrytých kamer určených pro zakomponování do nějaké jiné standardně vypadající a fungující věci jsou natolik miniaturní, že zpravidla není problémem začlenit je do drtivé většiny věcí denní spotřeby, elektroniky nebo bytového vybavení či doplňků. Co takhle do oblečení nebo obuvi, kelímku, mince, stromu? Proč ne! Všechno jmenované už je vymyšleno a k dostání. A samozřejmě mnoho dalšího. Pojďme se tedy blíže zaměřit alespoň na některé z těchto méně tradičních špionážních vychytávek!

Minikamera v kravatě

Jestliže je váš běžný pracovní oděv ve znamení formálního stylu, jehož neodmyslitelnou součást tvoří společenská košile s kravatou, může se tento kousek stát vaším tajným a neobyčejně rafinovaným trumfem. Potřeba diskrétního získání záznamu z obchodního jednání, klíčové schůzky, nebo třeba účel mystery shoppingu ostatně patří k typickým a častým motivům pro pořízení produktů špionážní techniky. Kravata vypadá stylově, decentně a přitom současně a zajímavě. Těžko by však někoho napadlo, že je v ní zabudováno miniaturní zařízení pro skryté nahrávání.

 

„Neotřelý nápad, ale kvalita záznamu určitě nemůže být bůhvíjaká“, napadne vás možná při prvním pohledu na toto řešení. Ale zdání klame. Skrytá kamera v kravatě není pouhou atrakcí, nýbrž je vybavena profesionálním přístrojem Sony CCD pořizujícím obraz v extrémně vysoké kvalitě. Kamera je vybavena WDR technologií zaručující čistý obraz i v případě, že je namířena proti světlu. Mikrofon s předzesilovačem je zase zárukou vysoce kvalitního zvuku. Business meeting tak může dostat zcela nový rozměr!

Minikamera v kelímku

Mnozí z nás si neumějí představit rozjezd do nového dne či zakončení obědové pauzy bez své oblíbené kávy. Tenhle kelímek (jako) od kafe má však trochu jiné poslání než asistovat svému majiteli při obligátním rituálu a chvílích požitku. V běžně vypadajícím kelímku je totiž schována HD minikamera, jejíž předností jsou zejména velmi slušné parametry rozlišení, jednoduché používání a dlouhá výdrž baterie – cca 40 hodin nepřetržitého provozu.

 

Kde se tento speciální špionážní kelímek od kafe nejpříhodněji uplatní? Kromě použití pro kancelářské účely je tento produkt vhodný i do vozu. Konkrétně třeba jako prevence před vandalismem. Nabízí se kelímek umístit na palubní desku, přičemž se kamera díky funkci detekování pohybu aktivuje vždy, když zaznamená ve svém dosahu jakýkoliv pohyb. Skrytou kameru lze ovládat i na dálku.

Minikamera v kšiltovce

Pro méně formální příležitosti a spíše tedy pro venkovní použití je možno mít vše pod kontrolou díky minikameře zakamuflované do baseballky. Kšiltovky se nosí jak v létě, tak i v chladnějších měsících a zdaleka již neplatí, že by byly výsadou pouze teenagerů. Vzbuzení jakéhokoliv podezření, že čepice je ve skutečnosti něčím víc než jen doplňkem k outfitu, je takřka nemožné.

 

Podobně jako u výše představené kravaty je i skrytá kamera v čepici LawMate HT-18 technicky pěkně našlapaná. Vysoce kvalitní obraz i zvuk, WDR technologie, rozlišení 550 TV linek nebo úhel záběru 78 ° povyšují tuto rafinovanou věcičku z originální novinky na plnohodnotný, široce uplatnitelný špionážní a bezpečnostní produkt.     

Inspirace ze zahraničí

 

Také v nabídce zahraničních specializovaných špionážních obchodů najdeme mnohá neotřelá a nápaditá řešení, kam je možné kameru integrovat.

Jedním z nich je skrytá kamera v okrasném kameni, který se tak může stát chytrým hlídačem domova zejména proti zlodějům a vandalům. Vnějšek je koncipován tak, aby byl odolný i vůči extrémním povětrnostním podmínkám. Zahrada a prostor kolem domu jsou tak pod stálým dohledem, aniž by kohokoliv napadlo, že právě díky “balvanu“. I v tomto případě je pak vnitřek napěchován technikou úctyhodných parametrů. Jen namátkou: rozlišení 2880*2160, mimořádně široký úhel záběru (140 °), kapacita paměťové karty 128 MB nebo třeba schopnost pořídit až 60 snímků za sekundu.  

Nejen v oblečení a doplňcích, ale i v botách může být ukryto nahrávací či sledovací zařízení. A nemusí se vždy jednat o komerční účely. Tak třeba CIA /federální americká zpravodajská služba/ měla prý co do činění např. s lakýrkami, jež v patní části skrývaly mini-vysílač pro zachycení komunikace. Opředeny legendami jsou i další technická řešení v této oblasti. A nutno dodat, že ne vždy se jedná o nějaké výstřelky poslední doby. Web ´oddee.com´ ve svém příspěvku na dané téma vzpomíná, že již v roce 1970 CIA vkládala sledovací zařízení do pařezů s cílem zachytit informace z Moskvy. Mise byla úspěšná do té doby, než ji agenti KGB odhalili.

 

Dnešní řešení už přece jen vypadají o poznání elegantněji a podobně jako v případě jiných technických produktů (GPS navigace jako typický příklad) se i ze špionážních věcí sloužících původně pro vojenské a zpravodajské účely vyvinul sortiment pro širokou veřejnost a celou škálu využití. Několik zde zmíněných příkladů a celá řada jiných produktových variant, které jsou k dostání třeba zde, budiž toho důkazem.

 

Použité zdroje:

 

https://www.spygadgets.com/hidden-camera-rock-with-4k-resolution/

https://www.oddee.com/item_98530.aspx

http://skryte-kamery.cz/

 

Zanechte odpověď

Všechna pole jsou povinná

Jméno:
Email: (Nebude zveřejněno)
Komentář: