Kamery v autech pomáhají dopadnout piráty silnic

Kamery v autech pomáhají dopadnout piráty silnic

Jízda autem představuje pro nejednoho z nás zábavu, uklidňující aktivitu, nezřídka i koníček. Na druhou stranu cestování osobním vozidlem je mnohdy činností doslova otravnou. Dokonce by se jí dalo bez většího přehánění charakterizovat jako pořádnou zkoušku naší nervové soustavy. Ať už kvůli neustálým uzavírkám, dočasně nekonečným omezením, z toho plynoucí dopravy na obligátním stupni číslo pět nebo třeba pocitu jízdy po tankodromu na našich nejvytíženějších dálnicích. To nejhorší, co nás může po cestě potkat, jsme však zatím nejmenovali.

Kdo jsou piráti silnic?

 

Na tento titul mohou s přehledem aspirovat bezohlední řidiči ohrožující nejen sebe, ale především také své okolí, které se tak často stává nechtěným a přímo zúčastněným objektem konfrontovaným s nebezpečnými projevy nastřádané frustrace těchto jedinců, pro které se vžilo možná až přehnaně poetické a dobrodružně znějící označení – piráti silnic. Boj s těmito novodobými ´piráty´ zahrnující mimo jiné jejich odhalování, dopadení či následné usvědčování není samozřejmě vždycky úplně jednoduchý, nicméně za pozitivní skutečnost lze považovat, že i díky bezpečnostní, špionážní a specializované palubní technice se stále častěji daří podobné případy objasňovat. Reálné šance, že podobné vysoce nebezpečné a samozřejmě také nezákonné chování nezůstane bez patřičné odezvy v podobě zaslouženého trestu, jsou i právě díky těmto technickým pomocníkům stále vyšší. Pojďme si představit několik medializovaných konkrétních případů, kdy technika proti těmto pirátům silnic zabodovala:

Známé případy

 

Asi úplně nejznámějším případem, jehož vývoj gradující různými soudními rozhodnutími, jejich potvrzením či odvoláním plnil stránky i virtuální prostor českých médií, je tzv. ´pirát 2222´ jezdící a vybržďující v bílém M***u (automobilkám zde na blogu reklamu neděláme :) Jeho oblíbeným rajónem se stala naše věhlasná dálnice D1, kde dle záznamů a svědků nebezpečnou agresivní jízdou ohrožoval ostatní řidiče, přičemž při těchto opakovaných manévrech následně došlo k nehodě a poměrně vysoké škodě na vozidle jednoho z řidičů, jenž byl údajně takto ´odměněn´ za pomalou jízdu a zdržování dotyčného silničního piráta. Záběry z kamery zachycující počínání tohoto ´piráta z D1´ si můžete prohlédnout i zde:

 


 

Další případ, jenž je dostatečně vypovídající o tom, jak jsou tito piráti silnic nebezpeční, pochází z minulého roku, kdy podle ´Zpráv extra´ a pořízeného video-záznamu měl agresivní řidič přejet do pravého jízdního pruhu před jedoucí autobus ostravské městské hromadné dopravy, prudce zabrzdit, načež řidič autobusu rychle reagoval, nicméně střetu s tímto osobním vozidlem již nešlo zabránit. Dle dostupných zdrojů nikdo z přítomných v autobusu žádnou újmu na zdraví neutrpěl, nicméně raději ani nedomýšlet situace, kdy by byl náraz ještě silnější a autobus plný lidí. Také v tomto případě pomohl dostatečně průkazný záznam (viz níže) dané události, jenž se stal součástí trestního řízení proti podezřelému.

 


 

Velmi známým je také případ z poslední doby, konkrétně z poloviny srpna, kdy se na dálnici D11 (Praha – Hradec Králové) vytvořila kolona aut. Některým z řidičů se ovšem ve frontě nechtělo čekat a tak dostali vskutku geniální nápad. Vycouvat k nejbližším sjezdu. Asi jen zázrakem nedošlo k žádné nehodě. Objasnit, koho všeho se tento nebezpečný a ohrožující manévr týkal – šlo cca o 30 vozidel, pomohly i policejní kamery, stejně jako záznamová zařízení projíždějících kamionů a podobně.

 


Ze zahraničí

 

Výskyt pirátů silnic v nejrůznější podobě je samozřejmě pozorován a dokumentován nejen na našem území, ale prakticky ve všech koutech světa, o čemž svědčí množství videomateriálu veřejně dohledatelného na internetu. Dlužno dodat, že četnost výskytu podobných deliktů je do značné míry odvislá od tvrdosti zákonů dané země, společenské tolerance takového jednání a celkově respektu ke svému okolí, kdy v zásadě platí, že čím ekonomicky a sociálně vyspělejší země, tím je i ohleduplnost k druhým na vyšší úrovni, viz například severské země.

 

Občas se pirátům silnic dokonce podaří za pomoci palubní techniky usvědčit sami sebe z nebezpečného dopravního přestupku či přímo trestného činu. Třeba, když se dotyčný neváhá pochlubit na některé z masově rozšířených sociálních sítí, typicky na YouTube, jakouže rychlost dokáže ze svého auta vymáčknout, ať už v rámci nějakého tajného závodu, anebo jen tak pro zábavu. Tak jako tomu bylo v případě dvaadvacetiletého Američana ze státu Severní Karolina, který si tímto způsobem užil rychlost 198 mil za hodinu, tedy cca 320 km/h. Dodejme, že na úseku s maximální povolenou rychlostí 40 mil/h. Podívejte se na video!

https://abc7chicago.com/caught-on-camera-car-goes-198-mph-on-highway/3993244/

Braňte se proti silničním pirátům

 

Závěrem zbývá už jen vyslovit přání, aby se vám střetnutí s podobnými nebezpečnými piráty silnic přísně vyhýbala. V každém případě se však vyplatí mrknout na skvělou nabídku našich technicky pokročilých špionážních kamer a dalších zařízení speciálně koncipovaných pro automobily, které skýtají celou řadu výhod oproti klasičtějším kamerám palubním!   

 

S použitím níže uvedených zdrojů:

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/tri-na-jednoho-jak-se-u-soudu-branil-pirat-z-d1/r~i:article:746763/

https://hradec.idnes.cz/couvani-otaceni-vozidel-jizda-v-protismeru-dalnice-d11-chlumec-kralovehradecky-pokuta-prestupek-magi-it8-/hradec-zpravy.aspx?c=A180829_144538_hradec-zpravy_tuu

https://www.irozhlas.cz/zpravy-z-domova/silnicni-pirat-trpisovsky-zadal-o-prominuti-trestu-marne-ridicsky-prukaz-zpatky_1610270600_

https://abc7chicago.com/caught-on-camera-car-goes-198-mph-on-highway/3993244/

 

 

 

Zanechte odpověď

Všechna pole jsou povinná

Jméno:
Email: (Nebude zveřejněno)
Komentář: