Jak vybrat skrytou kameru?

Jak vybrat skrytou kameru?

Častým námětem pro příspěvky určené tomuto blogu jsou jednotlivé produktové novinky, inspirace a příklady jejich využití u nás i v zahraničí, recenze a testy, anebo třeba zamyšlení nad širšími otázkami spojenými se sortimentem bezpečnostní a špionážní techniky, třeba pokud jde o etickou nebo legislativní stránku věci. Tentokrát jsme zvolili téma možná méně originální, ale o to praktičtější:

 

Podle čeho se vlastně orientovat při nákupu skryté kamery, jež představuje asi nejtypičtějšího reprezentanta špionážní, resp. bezpečnostní techniky? Jaké parametry a kritéria se vyplatí sledovat? Jak mezi sebou jednotlivé produktové modely porovnávat? Kam se obrátit, když si nevíme rady? Jak při výběru ušetřit a kde se naopak šetřit nemusí vyplatit? Pro jaké konkrétní situace je vhodnější použít tu či onu variantu z nebývale široké nabídky této techniky? Tak právě na tyto a další související otázky se pokusíme odpovědět v dnešním blogu!

 

Klíčové kritérium č. 1 – zamýšlený účel

Kategorie skrytých kamer je i na domácím trhu neustále pestřejší, rozsáhlejší a komplexnější, jednotlivé výrobky pak rafinovanější, sofistikovanější a rozmanitější. Také díky tomu se rapidně zvyšuje šance, že najdeme přesně takovou špionážní kameru hodící se i pro situace zdánlivě velmi specifické a netradiční. Nicméně v pomyslném žebříčku požadavků zákazníků poptávajících vhodnou bezpečnostní či špionážní kameru stále vedou následující motivy pro jejich pořízení.

 

Jedním z nich je potřeba kvalitnějšího zabezpečení domova nebo firemních objektů. Před zloději, vandaly, v některých případech i sousedy, anebo také nepoctivými zaměstnanci. V případě potřeby zabezpečení bytu, rodinného domu nebo komerčních prostor lze doporučit poohlédnout se po vhodném pomocníkovi v segmentu bezdrátových kamerových systémů a dále se orientovat podle toho, zda potřebujeme zabezpečit venkovní či vnitřní prostor. Oceníme vzdálenou správu hlídaného objektu třeba přes Wi-Fi a skutečně detailní parametry rozlišení nabízející IP kamerové systémy, anebo převáží výhody snadné instalace, údržby a nižší pořizovací ceny u analogových HD kamer (viz předchozí blogový příspěvek)? Například pro účely spolehlivého dohledu nad rodinným domem se nabízí poohlédnout se po některé z otočných kamer, vybavených například i nočním viděním.

 

Častým účelem a příhodným impulsem pro poohlédnutí se po nějaké šikovné špionážní kamerce je podezření z nevěry protějšku. V takovém případě bude ovšem potřeba nasadit zařízení ještě o poznání diskrétnější, nenápadnější a kompaktnější. Po čem tedy takzvaně sáhnout v této prekérní situaci, kdy jde mnohdy nejen o odhalení nevěry, ale nezřídka i o pořízení průkazného usvědčujícího materiálu? Zajímavou a vhodnou variantu představují zejména minikamery ukryté a zabudované do běžně vypadající jiné elektroniky – do budíku, domácí meteostanice a podobně. Tato zařízení jsou typicky vybavena funkcí detekce pohybu a kvalitní IP kamerou. Konkrétním příkladem může být minikamera s nočním viděním LawMate PV-FM20HDWI ukrytá ve stolních hodinách. Pro obvzláště delikátní případy pak může být vhodné použít minikameru ve formě modulu, vhodného pro individuální kamufláž.

 

Jestliže patříme k šťastlivcům, kteří nemusejí hledat vhodné špionážní kamerové zařízení kvůli nevěrné partnerce/partnerovi, můžeme se zamyslet třeba nad tím, zda jsme udělali maximum pro zabezpečení jiného svého ´miláčka´, v tomto případě toho plechového. Také v tomto konkrétním případě nabízí specializovaný sortiment opět trochu jinak koncipované produktové modely, jež se uplatní přesně pro monitorování vozu, a to před případnými lupičskými živly, vandaly, ale též před nepoctivými pracovníky ve firmě, například vychytralými obchodními zástupci. Zmíněné situaci účelně pokryje některý z GPS produktů speciálně určených pro použití v osobním či nákladním vozidle. Nabídka obsahuje především GPS lokátory, jinými slovy trackery, jež jsou také stále oblíbenějším a vyhledávanějším druhem zboží z množiny skrytých kamer. 

 

Skryté kamery rovněž výborně poslouží i pro záznam jednání, tedy např. porady, schůzky, obchodního meetingu nebo pracovního pohovoru. Modelovou situaci, pro niž se jeví diskrétní využití skryté minikamery jako více než užitečné, představuje zachycení pokusu o úplatku či podobných nezákonných praktik hospodářské povahy. Pro účely záznamu jednání je logicky třeba, aby skrytá kamera byla zakamuflována do předmětu, který se běžně kancelářských jednání účastní. Kam to může konkrétně být? Flash-disk, psací náčiní, hodinky, pero… Lze se setkat i s minikamerami zcela nenápadně zakomponovanými do kravaty, peněženky, kancelářské myši. Mezi nejvhodnější produkty pro záznam jednání patří například klíčenka s kamerou LawMate PV-RC200DHW, která je díky WDR technologii schopna natáčet i ve velmi špatných světelných podmínkách. Chceme-li mít jistotu, že na kamerovém záznamu bude vždy zaznamenáno to důležité, aniž bychom neustále museli myslet, na to kam kameru namířit, je ideálním řešním použít brýle s kamerou

 

Klíčové kritérium č. 2 – parametry, funkce a vybavení kamery

 

Bezpečností a špionážní kamery je možno hodnotit dle řady parametrů. Pojďme se zaměřit alespoň na některé z nich! Jistě nás bude zajímat, v jakém rozlišení je daný produkt schopen pořizovat záznam, anebo fotografie. Většina aktuálně prodávaných kamerových systémů umí nahrávat v HD rozlišení, a tak povětšinou není problémem v případě potřeby efektivně s pořízeným materiálem dále pracovat, a to i třeba jako s věrohodným důkazním materiálem, jehož přípustnost třeba u soudu je samozřejmě individuální.

 

Standardní funkci představuje v rámci skrytých kamer i takzvaný detektor pohybu. Na nás pak je opět volba mezi analogovou nebo digitální variantou. Vedle rozlišení a detektoru pohybu se doporučuje zaměřit svou pozornost při výběru konkrétního modelu na to, jakými konkrétními pracovními režimy/módy je vybaven. Pokud budeme potřebovat střežit požadovaný objekt kontinuálně, pak oceníme funkci nepřetržitého nahrávání. Jiné skryté kamery začnou nahrávat na základě identifikace pohybu (viz detektor). Mnohé zařízení pak již umožňují přepínání mezi oběma režimy. Na co se ještě zeptat před tím, než se definitivně rozhodneme pro tu či onu kameru? Třeba na možnost vzdálené obsluhy zařízení, dostupnost příslušných mobilních aplikací, funkci manuálního pořizování fotografií, anebo třeba přítomnost funkce časového záznamu nahrávky, jež je skvělým pomocníkem pro následnou práci s nahraným materiálem.

 

Klíčové kritérium č. 3 – pořizovací náklady

 

Máme tedy vyřešeno, k čemu budeme chytrého technického pomocníka potřebovat. Víme už také, jaké funkce a dovednosti od něj očekáváme a požadujeme. Pak již zbývá zodpovědět si logickou otázku, jakou částku chceme do skryté kamery přibližně investovat. Příznivým poznatkem je zřetelný trend klesajících cen těchto produktů, a to zejména díky stále většímu počtu konkurujících si výrobců pocházejících z různých koutů zeměkoule. Pro zákazníka to znamená, že lze pořídit skutečně kvalitní bezpečnostní kameru za cenu v řádu jednotek tisíc, což by se ještě třeba před pěti či deseti lety jevilo jako zcela nereálné.

 

Přesto nelze faktor cenové relace opomenout. Co vzít do úvahy v rámci tohoto kritéria? Potřebujeme skrytou kameru spíše pro jednorázovou příležitost, anebo ji míníme využít opakovaně? Hledáme skutečně sofistikovaný výrobek se špičkovými parametry pro profesionální misi, anebo nám bohatě postačí základnější verze špionážního produktu, třeba pro účely nachytání kamaráda? Vybereme si ze stávající nabídky, anebo se poptáme po možnosti individuální úpravy kamerového systému na míru?

 

Portfolio výrobků stále bohatší, ceny příznivější

 

Ať už se po zhodnocení výše popsaných a třeba i některých dalších aspektů rozhodnete pro jakoukoliv z nabízených variant, jsme přesvědčeni o tom, že jednotlivé skryté kamery z našeho specializovaného a stále se rozšiřujícího obchodu skvěle poslouží jak začínajícím, tak profesionálním uživatelům.

 

 

Související příspěvky:

Zanechte odpověď

Všechna pole jsou povinná

Jméno:
Email: (Nebude zveřejněno)
Komentář: