Nepoctiví “obchoďáci“ odhaleni díky lokátorům!

Nepoctiví “obchoďáci“ odhaleni díky lokátorům!

Přinášíme vám další ze skutečných příběhů, v němž sehráli hlavní roli naši spokojení zákazníci a také u nás pořízená bezpečnostní a špionážní technika.

 

Již více než 20 let jsem společníkem a zároveň jednatelem firmy podnikající v oboru stavebního materiálu. Z malého, spíše rodinného, byznysu se postupem doby stala firma středně velká, jež si zvláště v našem regionu vydobyla poměrně silnou pozici i slušnou pověst. Zásobujeme stavební firmy pestrou škálou produktů, od základního materiálu jako jsou cihly, zdiva a dlažby až po stropní systémy či hydroizolace.

Také obchodní zástupci se mohou vymknout kontrole

Musím souhlasit s tím, že dobrý ´obchoďák´ je pro firmu přímo požehnáním. Zpočátku jsme začínali se dvěma obchodními zástupci (jeden z nich u nás pracuje dodnes). To se samozřejmě násobně změnilo s tím, jak se firma a její zákaznické portfolio rozšiřovaly. Nicméně celkem se nám dařilo doplňovat tým obchodních zástupců o zpravidla nadějné a aktivní posily. Jejich prodejní výsledky byly přirozeně rozdílné, ale celkový nárůst obratu byl povětšinou minimálně uspokojivý.

Informační systém odhalil nesrovnalosti

Zhruba před dvěma roky jsme do firmy mimo jiné zakoupili o poznání pokročilejší a komplexnější CRM informační systém pro řízení zákaznických vztahů. Řekl bych, že se nám určitě vyplatil, a to v mnoha ohledech. Jedním z nich, ačkoliv šlo spíše o jeden z vedlejších efektů původního záměru, byl detailnější pohled na práci právě našich obchodních zástupců, jejichž kontrola byla do té doby spíše intuitivního charakteru, což zpětně jednoznačně hodnotím jako chybu. Zjistili jsme například, že s některými zákazníky kontakt vůbec neproběhl, ačkoliv byla cesta naplánována, reportována a vyúčtována. Zvláště u dvou zaměstnanců byl při bližším pohledu docela patrný nesoulad mezi vykázanou činností a realizovaným výkonem. Nepříjemné podezření tak bylo na světě.

Jak získat důkaz? Pomocí GPS lokátoru

Samozřejmě, vnitřně jsem doufal, že nejde ze strany dotyčných o záměr činit cokoliv nepoctivého nebo snad poškodit firmu. Ostatně, doposud jsem nedisponoval žádnými důkazy či nezpochybnitelným materiálem, s nimiž bych mohl na zmíněné dva obchodní zástupce vyrukovat.

Chytrá věc za pár tisíc

Vzhledem k tomu, že jsme neměli žádné předchozí zkušenosti s GPS lokátory, ani s žádnou firmou, která je nabízí, udělali jsme si menší průzkum na internetu. Konkrétně jsme se poradili se zástupcem specializovaného obchodu Secutek, který nás šíří sortimentu a odborností týkající se daného trhu. Společně jsme tedy vybrali dva GPS lokátory, u nichž nás zaujal především poměr užitných vlastností vůči ceně. Poměrně hravě jsme si poradili i s instalací, respektive vhodným umístěním zařízení, tak aby bylo nenápadné. Díky GPS lokátoru jsme ale konečně měli jasno, jak je to s těmi dvěma problematickými obchodními zástupci. Nebylo těžké se dopátrat, že jeden z nich si v době práce pro naši firmu pravidelně ´odskakoval´ k bokovce v pracovním slova smyslu. Druhý z nich pak k bokovce, z níž by jistě neměla radost pro změnu jeho partnerka.

GPS lokátor i kvůli bezpečnosti

Ani jeden z nevěrných a nepoctivých již pro nás nepracuje. Ostatní ´obchoďáci´ nás však i nadále přesvědčují o tom, že si důvěru i pěkné odměny zaslouží. To však neznamená, že bychom lokátory uklidili do skříně. Naopak, někteří obchodní zástupci sami volají po zakoupení dalších kusů do jím svěřených vozidel, a to hlavně z bezpečnostních důvodů, pro něž se nám GPS lokátory také velmi osvědčily.

 

Petr H.

Karlovarský kraj

 

Pozn.: redakčně zkráceno a upraveno

Související příspěvky:

Zanechte odpověď

Všechna pole jsou povinná

Jméno:
Email: (Nebude zveřejněno)
Komentář: