Jakou kameru použít na motorku?

Jakou kameru použít na motorku?

Napadlo vás někdy, jaké všechny výhody mají palubní kamery do aut nebo kamionů a že by bylo skvělé si taky jednu pořídit? Jednoduché jako facka. Výběr je v současné době opravdu velký a nabídka uspokojí požadavky kohokoli z nás.


A co když patříte do jednostopé rodiny motorkářů a chcete využívat těchto výhod i při jízdě na milované mašině? Tady už legrace končí, úsměv pomalu padá a nadšení vystřídá otázka „jenže jakou kameru pořídit na motorku, když jsou téměř všechny přizpůsobené k použití v autě?


Většina motorkářů pro natáčení svých cest využívají dostupné akční kamery. Výsledné záznamy jsou spíše efektními klipy, které po sestříhání slouží především k nahonění nějakého toho ega či machrování před něžnějším pohlavím.


Pokud ale k této skupině nepatříte, ale raději byste, aby kamera na motorku primárně soužila pro monitoring cesty, a v případě nehody jako důkazní materiál, je neefektivní a leckdy i zbytečné pořizovat nejnovější „GoPročko“. 

Existují palubní kamery pro záznam cesty určené nejen pro osobní automobily, ale také speciální kamera na motocykl


Říkáte si, že ale přece jen raději půjdete do nějaké akční kamery? Proto, že jsou více rozšířené, ozkoušené, nebo prostě proto, že „gopročko“ je „gopročko“? Dobře, ale pojďme si nejprve srovnat důležitá pro a proti.
Úplně první problém, který se nám s novou kamerou v ruce naskytne, je kam vlastně kameru přidělat?


Klasickou akční kameru nejčastěji montujeme na helmu, na nádrž nebo na řídítka. Na každém ze zmíněných míst svým způsobem „vadí“. Na helmě nad ní nemáme kontrolu (a co teprve kdyby nám ji za jízdy odfoukl vítr). Na nádrži kamera nevidí pořádně před sebe a připevněná na řídítkách nám zaclání v pohledu na budíky (a znemožňuje nám tedy kontrolu, jestli už jedeme těch 200km/h nebo ještě ne).

Secutek C1E - ukázková montáž

Kamerový systém určený na motorku obsahuje 2 malé kamerky, které lze připevnit nenápadně např. pod světla. Zdůrazněme, že jsou opravdu malé a nenápadné. Nelákají tak zloděje a můžeme je ponechat přimontované na zaparkované motorce a odejít si oddechnout na kafíčko nebo kopeček zmrzliny. (Zkuste si to s akční kamerou :-) ). Ještě ke všemu jsou dvě a jsou tak schopné najednou zaznamenávat prostor před motorkou i za ní.


Díky širokým pozorovacím úhlům 120 a 140 stupňů zaberou také okolí jako jsou krajnice, chodníky a další detaily podstatné při případné dopravní nehodě. 

Secutek C2DA-E - ukázková montáž Secutek C2DA-E - ukázková montáž

Další slabé místo akčních kamer je v kapacitě baterie a paměťových karet. Musíme tak neustále kontrolovat, zda není potřeba baterii nabít nebo SD kartu promazat. Ale vůbec to nejtěžší je vzpomenout si na to, kameru před jízdou zapnout a po jízdě vypnout.


Pořídíme-li si kameru určenou na motorku, nemusíme těmito maličkostmi zabývat a soustředit se plně na samotnou jízdu. Kamera na motorku se spouští při startu motoru, pevné připojení na baterii motocyklu zajišťuje neustálé dobíjení baterie a při zaplnění SD karty začne funkce „nahrávání ve smyčce“ automaticky přemazávat nejstarší záznamy.
Jako třešničku na dortu ještě můžeme ke kamerovému setu připojit externí GPS modul, který zajistí záznam lokace aktuální jízdy do mapového podkladu.


Po shrnutí všech detailů, je stále akční kamera stále vaší jedinou možností volby pro kameru na motorku?

Kamery na motorku Secutek

Podívejte se na nejoblíbenější modely duálních kamer. 

Duální kamera do auta s DVR Secutek C2DA-E Duální Full HD kamera do auta s DVR Secutek C2DA-P

Související příspěvky:

Zanechte odpověď

Všechna pole jsou povinná

Jméno:
Email: (Nebude zveřejněno)
Komentář: